Site logo

Please or Register to create posts and topics.

Polskie klimaty w sieci, czyli jak znalazłem swoją przestrzeń w wirtualnym świecie

Jestem fotografem. Od piętnastu lat uwieczniam na zdjęciach śluby, wesela, rodzinne uroczystości, a czasem też pejzaże, gdy mam ochotę zrobić coś tylko dla siebie. Moja praca wymaga ode mnie ciągłego poszukiwania piękna w codzienności, wyczuwania chwil, które warto zatrzymać na zawsze. Ale jest w tym też druga strona medalu – po całym dniu spędzonym na kadrowaniu, ustawianiu światła i poprawianiu zdjęć w programach graficznych, moje oczy są zmęczone, a głowa pełna obrazów, które wciąż domagają się obróbki. Czasem, gdy wracam do domu i odkładam aparat, mam wrażenie, że już nie mam siły patrzeć na świat przez wizjer, ale też nie umiem patrzeć na niego inaczej.

Właśnie w taki wieczór, po długiej sesji zdjęciowej w plenerze, która trwała od świtu do zmierzchu, usiadłem w swoim fotelu z kubkiem gorącej herbaty. Za oknem powoli zapadał zmrok, a ja czułem, że potrzebuję czegoś, co pozwoli mi się zresetować, zanim pójdę spać. Telefon w dłoni był jedynym towarzyszem tej chwili. Przewijałem różne strony, szukając czegokolwiek, co mogłoby oderwać mnie od myślenia o jutrzejszej obróbce zdjęć. I wtedy, kompletnie przypadkiem, trafiłem na coś, co od razu przykuło moją uwagę – platformę, która wyglądała inaczej niż wszystkie, które dotąd widywałem. Miała w sobie prostotę i elegancję, jakby ktoś zaprojektował ją specjalnie dla takich osób jak ja, które potrzebują chwili wytchnienia od nadmiaru bodźców. Nie zastanawiając się długo, postanowiłem spróbować. To był moment, w którym zobaczyłem, że strona ma polską wersję językową, co od razu sprawiło, że poczułem się pewniej. Wiedziałem, że to vavada com pl – miejsce, które miało stać się moim małym azylem na długie wieczory.

Pierwsze wejście było jak odkrywanie nowego kadru. Nie wiedziałem, czego się spodziewać, więc wybrałem coś, co wyglądało znajomo – grę z motywem natury, z drzewami, kwiatami i zwierzętami. To było jak powrót do plenerowych sesji, ale bez konieczności noszenia ciężkiego sprzętu. Kręciłem bębnami, obserwując symbole układające się w harmonijne sekwencje, i czułem, jak napięcie powoli opuszcza moje ramiona. Z każdym obrotem zapominałem o nieudanych ujęciach, o klientach, którzy zawsze chcą czegoś więcej, o terminach, które gonią mnie jak cień. Liczyło się tylko to, co pojawiało się na ekranie – kolor, ruch, rytm.

Z czasem zacząłem traktować te wieczorne sesje jako swoją prywatną przestrzeń do eksperymentowania. Tak jak w fotografii, gdzie każdy kadr to decyzja, każdy obrót w tej wirtualnej rzeczywistości był dla mnie wyborem. Uczyłem się, która gra najlepiej współgra z moim nastrojem, która działa relaksująco, a która dostarcza odrobiny adrenaliny. Czasem wybierałem coś spokojnego, czasem dynamicznego, zawsze jednak z tą samą świadomością – że to tylko zabawa, a nie misja. I to było w tym najpiękniejsze – mogłem być fotografem, który nie musi szukać idealnego światła, tylko po prostu czerpać przyjemność z tego, co przynosi los.

Pewnego wieczoru, gdy już niemal kończyłem swoją sesję, trafiłem na grę, która miała w sobie coś z magii starych fotografii – retro klimat, sepia, delikatne zniekształcenia, jakby ktoś zrobił zdjęcie z lat 70. Od razu się w niej zakochałem. Grała mi się w dłoń, a każdy obrót był jak wywoływanie kolejnego zdjęcia w ciemni. I wtedy, gdy już całkowicie wtopiłem się w ten świat, system zaproponował mi rundę bonusową, która ciągnęła się w nieskończoność. Obserwowałem, jak wygrane rosną, a ja nie muszę podejmować żadnych decyzji – po prostu patrzę, jak piękno układa się samo, jak dobrze skomponowany kadr. Kiedy wszystko się zatrzymało, uśmiechnąłem się do siebie. To nie była kwota, która zmieniłaby moje życie, ale na tyle przyjemna, żebym poczuł, że ten wieczór był wyjątkowy.

Od tamtej pory vavada com pl stało się dla mnie czymś więcej niż tylko miejscem do spędzania wolnego czasu. To stało się moją małą lekcją uważności – przypomnieniem, że świat nie musi być zawsze ostry i idealnie skadrowany. Że czasem warto pozwolić sobie na odrobinę niedoskonałości, na przypadek, na to, co niezaplanowane. W fotografii uczymy się, że najlepsze zdjęcia często powstają przez przypadek – gdy nie szukasz idealnego ujęcia, tylko otwierasz się na to, co przynosi dana chwila. I ta sama zasada sprawdza się tutaj.

Dziś, gdy wracam do domu po kolejnej sesji, nie czuję już takiej presji, żeby wszystko było perfekcyjne. Wiem, że wieczorem mam swoją przestrzeń, gdzie mogę odpuścić, zrelaksować się i po prostu być. Nie oznacza to, że mniej kocham swoją pracę – wręcz przeciwnie, dzięki tym chwilom kocham ją jeszcze bardziej. Bo nauczyłem się oddzielać twórczość od odpoczynku, a to pozwala mi na nowo odkrywać radość z fotografowania każdego dnia. I choć nadal jestem tylko fotografem, który stara się uchwycić piękno, to teraz wiem, że piękno jest wszędzie – nawet w wirtualnym świecie, który odkryłem zupełnie przypadkiem. I za ten przypadek jestem wdzięczny każdego wieczoru, gdy siadam przed ekranem i pozwalam się ponieść tej prostej, ale wciągającej przygodzie.